Go Back
+ servings
Tallrik med risotto toppad med svamp, parmesan och grönsaker.
Print
4,44 av 16 röster

Blomkålsrisotto med svamp

Blomkålsrisotto med svamp är ett fantastiskt gott alternativ till en vanlig risotto, men utan massor av kolhydrater. Perfekt för dig som äter LCHF/keto.
Förberedelser15 minuter
Active Time40 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Förrätt, Lunch, Middagstips, Vegetariskt
Yield: 3
Author: Lari Salminen

Materials

  • 650 g Blomkål
  • 60 g Purjolök
  • 1 Klyfta vitlök
  • 0,5 tsk Timjan
  • 250 g Färsk svamp
  • 1 dl Torrt vitt vin
  • 4 dl Grädde
  • 3 msk Koncentrerad grönsaksfond
  • 100 g Västerbottensost
  • 50 g Smör
  • Salt & peppar

Topping

  • Färsk svamp
  • Grovriven/hyvlad parmesan
  • Hackad persilja

Instruktioner

  • Ansa blomkålen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn. Skölj purjolöken och hacka ner den lite fint. Använd gärna lite av det gröna med, så får du en fin färg. Hacka vitlöken.
  • Skär ner svampen i lite mindre bitar. Tänk att du skall ha lite synliga svampbitar i risotton, så inte för litet.
  • Fräs purjolök och vitlök i smöret i en stor kastrull. Tillsätt timjan. Häll i svampen och låt den fräsa med tills det att du fått bort nästan all vätska ur den.
  • Slå på vinet och låt det hela koka upp. Häll på grädden och grönsaksfonden. Låt puttra i cirka fem minuter.
  • Lägg i blomkålen i gräddblandningen och låt allt koka upp. Salta och peppra lite. Låt nu detta stå och puttra på medelvärme i cirka 25-30 minuter. OBS! Rör om då och då så det inte bränner fast. Tanken är att grädden skall reduceras nu och få en krämig konsistens.
  • När blomkålen är al dente, dvs har lite tuggmotstånd kvar och vätskan har kokat in till en krämig konsistens så tillsätter du riven västerbottensost och som du rör ner i risotton. Smaka av med salt och peppar, det kan vara ganska så ordentligt med peppar, det höjer smaken en hel del. Men, ta inte för mycket utan smaka av i omgångar.
  • Smörstek lite svamp som du kan toppa med.
  • Lägg upp i en fin djup tallrik, toppa med smörstekt svamp, riven parmesan och lite hackad färsk persilja. Du kan även ringla lite god olivolja över som pricken över i.