Go Back
+ servings
En blomkålsgratäng med gyllenbrun yta, garnerad med färska örter och vitlök.
Print
3 av 4 röster

Blomkålsgratäng

En god blomkålsgratäng är ett fantastiskt bra alternativ till potatisgratäng när du äter lchf eller keto. Gott, enkelt och alltid uppskattat.
Förberedelser10 minuter
Active Time30 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Gratänger, Tillbehör, Vegetariskt
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 400 g Blomkål
  • 100 g Purjolök
  • 50 g Färskost (naturell)
  • 1 dl Crème fraiche
  • 3 dl Grädde
  • 5 g Vitlök
  • 100 g Mozzarella
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk Timjan (Torkad)

Instruktioner

  • Skölj och strimla purjolöken. Lägg den i en kastrull tillsammans med blomkålen som du har skurit i lagom stora bitar/buketter. Hacka vitlöken och lägg i kastrullen.
  • Slå på grädden och crème fraichen. Krydda med timjan, lite salt och peppar. Låt allt koka upp och låt det puttra i cirka tio minuter.
  • Blanda i philadelphiaosten och smaka sen av hur salt och pepparsmaken är.
  • Häll upp allt i en liten ugnsfast form och strö ut mozzarellan över det hela. Det går utmärkt att använda annan ost med.
  • Gratinera i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.