Blåbärslimpa
LCHF-blåbärslimpa med mandel och valnötter. Fyllig och smakrik med kanel och blåbär. Ett saftigt bröd för frukost eller mellanmål.
Total tid1 timme t 40 minuter minuter
Måltid: Bröd & kex
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd med bär, glutenfritt bröd, lchf bröd, nyttigt bröd
Yield: 1 bröd
Author: Lari Salminen
- 75 g blåbär
- 1 msk kanel
- 2 msk rom
- 100 g mandel
- 50 g valnötter
- 50 g skalade sesamfrön
- 2 msk fiberhusk
- ½ tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 50 g mandel grovhackad
- 250 g kesella 10%
- 6 st ägg
Förvärm ugnen till 175°C.
Rör ihop blåbären med kanel och rom, och låt blandningen stå och dra en stund.
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till ett mjöl och blanda det med fiberhusk, salt och bakpulver i en skål.
Vispa kesellan tillsammans med äggen i en separat skål, och tillsätt sedan blåbären med rom samt de hackade mandlarna. Blanda alltihop och låt smeten vila i cirka 10 minuter så att den sväller.
Häll smeten i en smord form på cirka 1 1/2 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 80 minuter.
Låt brödet svalna på ett galler under en bakduk, och skiva upp när det är helt avsvalnat.
Förvara brödet i kylskåpet.