Go Back
+ servings
En tallrik med fiskfilé serverad på sparris med en gul sås och ett glas vin i bakgrunden.
Print
4,50 av 2 röster

Beurre Blanc

Beurre blanc, en klassisk smörsås. Vårt recept är enkelt och lätt att följa, vilket gör det till det perfekta tillskottet till alla fiskrätter.
Måltid: Såser & röror
Yield: 3
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 msk Smör till att fräsa löken
  • 3 msk Schalottenlök, finhackad
  • 1 dl Torrt vitt vin
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 3 st Vitpepparkorn
  • 1 pt salt
  • 250 g Smör, normalsaltat
  • 4 msk Hackade färska örter

Instruktioner

  • Börja med att skala och finhacka din schalottenlök. Fräs den mjuk i lite smör. Det är viktigt att löken inte får någon färg, utan att den bara "svettas".
  • Tillsätt vitt vin, vitvinsvinäger, en liten nypa salt och vitpepparkorn och koka upp det hela. Nu skall detta reduceras till ungefär hälften.
  • Sila av reduceringen ner i en annan kastrull. Om du inte har några problem med att det finns lite lökbitar i såsen, så räcker det att du plockar upp vitpepparkornen.
  • Börja nu att tillsätta klickar med smör samtidigt som du vispar. Rör om hela tiden medan du håller såsen sjudande på spisen, men såsen får inte koka. Tänk runt 80 grader. Ju mer smör och ju längre du vispar desto tjockare blir såsen. Gör dig redo att bevittna ren magi! När du har fått en fin simmig konsistens på såsen, vilket du kan testa genom att doppa en sked i såsen. När den rinner av skeden, men ändå lämnar kvar lite sås på skeden, då har du en bra konsistens.
  • Om du vill ha färska örter i såsen, så ska du nu hacka dom och tillsätta i såsen. Ett annat alternativ är att du strör lite färska örter över hela anrättningen efter att du har tagit sås. Det är en smaksak. Se nu till att servera din sås direkt till en fint tillagad fisk.