Go Back
+ servings
En bit biff med bearnaisesås och grönsaker på en träskärbräda.
Print
Inga röster än

Bearnaisesås

Bearnaisesås är en läcker och smakrik sås som passar till olika kötträtter och grillat kött. Den är gjord på smör, äggulor, vinäger, dragon och andra kryddor.
Förberedelser15 minuter
Active Time15 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Såser & röror
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 2 st Schalottenlökar
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 3 msk Vatten
  • 3 msk Hackad färsk dragon
  • 4 st Vitpepparkorn
  • 4 st Äggulor
  • 300 g Smör
  • 3 msk Färsk persilja, hackad
  • 1 qt Cayennepeppar
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta, ställ det sedan åt sidan. Låt det smälta på låg värme så att det inte börjar koka.
  • Hacka löken fint och lägg den i en liten kastrull tillsammans med vinäger, dragon och vitpeppar. Koka upp och låt det hela reducera till hälften ungefär.d
  • Koka upp en kastrull med vatten där du kan få plats med en glasskål eller skål i metall. Det skall användas som vattenbad.
  • Lägg äggulorna i en glasskål eller skål av metall, som är så pass stor att du kan vispa i den. Häll i vinägerreduktionen i den med. Jag brukar ha med allt i reduktionen utom vitpepparkornen, även löken då det ger lite spännande konsistens, men det går bra att sila bort det. Då måste man tillsätta lite dragon senare.
  • Ställ skålen i vattenbadet och börja vispa. Det funkar hur bra som helst att använda en elvisp att vispa med. Låt inte vattenbadet koka utan det skall bara vara snudd på kokande.
  • Vispa äggulorna tills det att du har ett fast fint skum och det blir lite spår om du drar en sked igenom äggvispet. Ta bort skålen från vattenbadet och ställ den på bänken.
  • Nu ska du ha i smöret, och då är det det skirade smöret som du skall använda dig av. Dvs bara det gula som ligger överst. allt det andra är protein och salt och det vill vi inte ha med.
  • Vispa ner lite i taget av smöret i äggvispet. Lägg en fuktig trasa under skålen så står den stilla.
  • När du har vispat ner allt smör, så ska såsen bara smakas av. Tillsätt den hackade persiljan, salt, peppar och en knivsudd cayennepeppar. Om du silade bort dragonen så kan du tillsätta lite till. Just dragonsmaken är väldigt individuell, så smaka av och se hur mycket du vill ha i.
  • Såsen är svår att varmhålla, men du kan ha den stående vid spisen i cirka 20 minuter, så det absolut bästa är att servera den direkt.