Baconlindad fläskfilé med grillad spetskål och god vitlökssås
Min brorson har börjat med Lchf och inspirerade mig att testa grilla spetskål. Detta gör jag om !
Förberedelser1 timme t
Active Time30 minuter minuter
Total tid1 timme t 30 minuter minuter
Måltid: Airfryer, Grillat, Kött, Middagstips
Yield: 4
Author: Heikki Klaavuniemi-Odelsheim
- 600 gram spetskål
- 800 gram fläskfilé
- 1 paket bacon
- 200 gram grön sparris
- 2 dl olivolja
- 7-8 st vitlöksklyftor
- 1 st lime
- 100 g vitlökssmör
- Salt
- Pepparmix
- 1 st köttbuljongtärning
- 5 dl grädde
- 2 msk persilja
- 1 dl riven västerbottenost
- 1 msk mörk soja
- 2 msk grillkrydda
Börja med att marinera fläskfilén med olja och lite god grillkrydda. Låt stå i kylen i en timma.
Linda sen bacon runt fläskfilén och grilla den i airfryer (eller grilla) tills den är genomstekt. För mig tog det typ 25 min i airfryern.
Dela spetskålen i 4 delar och ta bort stjälken. Götta in med olivolja, limesaft, salta och peppra och dutta på lite persilja.
Kör in den i 200 grader ca 10 min, ta ut den och lägg på osten och ringla gärna över lite mer olivolja. Låt stå ytterligare 10-15 min.
Stek grön sparris i vitlökssmöret och släng i vitlöksklyftorna hackade (inte pressade). Salta och peppra. När de är klara (cirka 10-12 min) tar du ur dem och häller i grädde och slänger du i buljongen och sojan. Låt det koka upp och reducera lite.
Det är en liten konst att få allt klart samtidigt, krävs lite simultanförmåga av kocken :)