Go Back
+ servings
En liten vit skål med hemgjord aioli på en mörk yta.
Print
Inga röster än

Aioli

Förberedelser2 minuter
Active Time5 minuter
Total tid7 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Såser & röror
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

  • 3 st äggulor
  • 2 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 4 dl rapsolja
  • 0,5 msk pressad citron
  • 5 g vitlök
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 3-4 msk vatten

Instruktioner

  • Lägg äggulor, senap, vitlök, citronsaft och vitvinsvinäger i en långsmal behållare som passar en mixerstav. Häll på hälften av oljan (2 dl) och sätt ner mixerstaven.
  • Börja köra mixerstaven på full effekt tills det att du ser att ingredienserna börjar emulgera, dvs gå ihop till en mer fast konsistens. Börja då att sakta lyfta staven uppåt så att lite olja i taget arbetas in i majonnäsen.
  • När allt har blivit en homogen smet så tillsätter du en deciliter olja till och arbetar in den sakta men säkert med staven. Gör likadant med sista decilitern.
  • Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Tillsätt vattnet och blanda ihop med staven. Vattnet tillsätter man för att få majonnäsen lite mer lös i konsistensen och mer lättarbetad.
  • Häll upp på en fin burk och njut av en aioli som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!