Go Back
+ servings
En tårta med grädde och mandelspån på en vit tårtfat, med en skiva av tårtan på en tallrik.
Print
3 av 13 röster

Maffig Semletårta

Förberedelser1 timme
Active Time35 minuter
Total tid1 timme 35 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätter
Yield: 10
Author: @lchfchristine

Materials

Tårtbotten/kaka

  • 6 st ägg
  • 8 msk Kokosmjöl
  • 2 dl Mandelmjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 150 g Smör
  • Ca 1,5 dl Sötning
  • 1 dl Vatten
  • 1,5 tsk Kardemumma

Mandelmassa

  • 0,5 krm Bittermandelarom
  • 5 msk Grädde
  • 0,5-1 msk Sukrin melis

Grädde

  • 5 dl Grädde
  • 1 knivsudd Bakpulver
  • 0,5-1 krm Vaniljarom
  • Ca1 msk Sötning

Dekorering

  • 50 g Mandelspån

Instruktioner

Tårtbotten/kaka

  • Sätt ugnen på 175°c (varmluft, något högre vid vanlig ugn) och ta fram en kakform med löstagbar botten som mäter ca 21-22 cm. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  • Smält smöret
  • Vispa ägg + vatten fluffigt med en elvisp. Vispa ner smöret och sedan mjölblandningen
  • Häll över smeten i formen och grädda i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Ju svalare, desto lättare blir den att skära i.

Mandelmassa

  • Frigör tårtbotten från formen. Använd en vass kniv och skär horisontellt av ca 1/3 av tårtan. Detta blir locket.
    En bakad tårtbotten som ligger på en skärbräda med en spatel som skär i kanten.
  • Skär nu bort ytterligare ett lager, ca 1/3 av kvarstående. Lägg smulet i en bunke och rör ihop med de resterande ingredienserna till mandelmassan. Det blir en ganska fast massa.
    En skål med mandelmjöl och blandade ingredienser, hålls i handen med en sked.

Montering/Dekorering

  • Blanda grädde, sötströ, bakpulver samt vaniljarom i en bunke och vispa sedan tjockt och fluffigt med en elvisp. Har du tålamod så vispa med lägre hastighet under längre tid, då kommer det in mer luft i grädden och den håller sig fluffig längre. Grädden skall vara riktigt kall.
  • Placera tårtbotten på önskad yta. Bred ut ett jämnt lager av mandelmassan. Lägg på tårtlocket.
    En tårta med smörkräm som sprids med en kniv på ett tårtfat.
  • Lägg på tårtlocket. Använd en spatel/slickepott och stryk ut ett lager med grädde på hela tårtan.
    En tårta med vit grädde som är delvis utspridd med en spatula på ett kakfat.
  • Tryck försiktigt fast mandelspånen runt om.
    Rund tårta med mandelspån runt kanten och ett tunt lager av sockerpasta på toppen.
  • Avsluta med att spritsa resten av grädden på toppen av tårtan i valfritt mönster
    En rund tårta med mandelspån och grädde på en vit tårtfat.