Go Back
+ servings
En panna med finsk köttfärssås som innehåller grädde och hackade örter.
Print
4,84 av 6 röster

Finsk köttfärssås

En finsk köttfärssås är en klassisk finskt rätt som serveras ofta hemma i de finska hushållen. En väldigt lättlagad och god köttfärssås.
Förberedelser10 minuter
Active Time20 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Kött, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g Köttfärs
  • 100 g Gul lök
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 4 dl Vatten
  • 2 dl Grädde
  • 1,5 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 1 msk Tamarisoja
  • 1 krm Malen kryddpeppar
  • nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl Hackad persilja

Redning

  • Arrowrot
  • Kallt vatten

Instruktioner

  • Hacka löken och vitlöken.
  • Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.
  • Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.
  • Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.
  • Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.
  • Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
  • Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek. Du tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills du har fått rätt konsistens.
  • Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.
  • Toppa med hackad persilja och servera direkt.