Finsk köttfärssås
En finsk köttfärssås är en klassisk finskt rätt som serveras ofta hemma i de finska hushållen. En väldigt lättlagad och god köttfärssås.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time20 minuter minuter
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Kött, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 500 g Köttfärs
- 100 g Gul lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 4 dl Vatten
- 2 dl Grädde
- 1,5 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 msk Tamarisoja
- 1 krm Malen kryddpeppar
- nymalen svartpeppar
- 0,5 dl Hackad persilja
Hacka löken och vitlöken.
Bryn på köttfärsen och finfördela den. Ett tips, använd en ballongvisp för att finfördela den.
Tillsätt lök och vitlök till färsen och låt den fräsa med.
Salta och peppra lite. Krydda även på med lite kryddpeppar.
Slå på vatten, grädde, kalvfond och tamarisoja.
Låt allt stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
Blanda lite arrowrot och kallt vatten i en liten skål och toppred din köttfärssås till lagom tjocklek.
Du tillsätter alltså arrowroten i såsen under omrörning tills du har fått rätt konsistens.
Smaka av med salt, peppar och kryddpeppar.
Toppa med hackad persilja och servera direkt.