Mandella
Skapat:
1 mars, 2024
Senast ändrat:
11 mars, 2024

1
Innehåll
Mandella är en variant av hemmagjord Nutella, men där basen är mandlar istället för hasselnötter.
Du får ett otroligt gott mandelsmör med härlig krämig chokladsmak.
Recept och bilder: Ketokokboken
Total tid: 30 minuter
Servings: 15
Ingredienser
- 200 g sötmandlar
- Ca. 1,5-2 msk neutral olja t.ex. kokosolja utan smak, avokadoolja eller rapsolja
- 2-2,5 msk sötning
- 1 msk kakao
- 50 g mörk choklad 70%
Instruktioner
- Blanchera mandlarna om du vill ha ett lenare mandelsmör.
- Lägg dem därefter i en matberedare och kör tills det börjar klumpa ihop sig. Ha tålamod, det kan ta 20-30 minuter. Tillsätt lite olja i taget tills du har ett smör i önskad krämig konsistens. Ska du använda choklad så blir konsistensen lösare när den är tillsatt.
- Smält chokladen. Rör ner mandelsmöret i den smälta chokladen och rör till en jämn smet. Häll upp i glasburk och förvara i rumstemperatur eller kylskåp.
Anteckning
Du behöver en bra matberedare för att göra mandelsmöret. Pausa då och då och peta ner mandelmjölet från kanterna. Det tar l å n g tid för mandlarna att bli till smör, så det gäller att ha tålamod! När det börjar klumpa ihop sig lite brukar jag hälla på lite olja i taget.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!