Blomkål- och broccoligratäng
Skapat:
20 oktober, 2020
Senast ändrat:
3 februari, 2025

12
Innehåll
Gratänger av alla dess slag tycker jag är helt perfekt tillbehör till de flesta proteiner.
Nu senast så gjorde jag denna blomkål- och broccoligratängen till en bit helstekt älgfransyska och det blev ju supergott tillsammans.
Man kan ju givetvis variera innehållet i en gratäng och ta sånt som man har hemma.
Denna blomkål- och broccoligratängen passar perfekt till exempelvis helstekt rostbiff, kycklingfilé i airfryer eller varför inte till en helstekt fläskytterfilé?
Total tid: 55 minuter
Servings: 8
Ingredienser
- 400 g Blomkål
- 400 g Broccoli
- 150 g Purjolök
- 4 Vitlöksklyftor
- 1 msk Timjan (torkad)
- 4 dl Grädde
- 2 dl Smetana
- 1,5 tsk Örtsalt
- 300 g Riven ost
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Instruktioner
- Skär upp blomkålen och broccolin i lagom stora buketter.
- Strimla purjolöken och hacka vitlöken.
- Fräs grönsakerna i smöret så de mjuknar lite. Ha i timjan med.
- Låt koka upp och puttra tills grönsakerna nästan är mjuka.
- Häll upp i en lagom stor form och toppa med mer riven ost.
- Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter tills det att gratängen har fått en härlig gyllene färg.
- Ta ut och servera till något gott.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!